Een Oracle Consultant op een Microsoft project

Meer dan twee jaar geleden (mei 2004) werd ik gevraagd om mee van start te gaan in een (groot) Microsoft (.NET ) project. Nochtans was ik voordien vooral actief geweest in de Oracle wereld. Toch leek het voorstel mij wel aanlokkelijk omdat ik de gelegenheid kreeg met een andere RDBMS te werken; toen moest nog gekozen worden tussen IBM’s DB2-Informix of Yukon (code naam voor SQL Server 2005 bèta). Maar ik heb vooral toegehapt omdat men expliciet op zoek was naar een “Data Architect”, en vermits die titel toen nog op mijn business kaartje stond, was de keuze snel gemaakt.
Nu heb ik geen business kaartje meer …

“Data Architect” … wat is dat ? Persoonlijk vind ik dat elk data-centric project zo iemand kan gebruiken.

Echte, éénduidige definities hiervoor vind je wel niet direct terug. En iedereen zal daar wel zijn eigen interpretatie aan geven. Het is dan ook mijn bedoeling om de komende weken een poging te doen uit te leggen wat ik onder DA versta, welke rol voor hem weggelegd is en hoe dit ingevuld werd op dat grote Microsoft project.
Daarnaast hoop ik ook ergens iets te vertellen over de opvallende verschillen die bestaan tussen het ontwikkelen van een applicatie die moet draaien tegen een Oracle database en het werken in SQL Server.

Als afsluiter wil ik alvast meegeven dat je een Data Architect nooit als DBA mag aanspreken, want dat vindt hij kwetsend 😉

(wordt vervolgd)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

About Jan Huyzentruyt